Chtěli jsme vytvořit safespace pro nás a naše posluchače, říkají autoři podcastu Pod pantoflem Katarína Dvornická a Martin Malý

V poslední době se s podcasty nešetří. V únoru 2023 se k tomuto trendu přidali i tvůrci Katarína Dvornická a Martin Malý se svým podcastem Pod pantoflem. Jaká jsou nejčastější tetování, rady jak se vypořádat s vyhořením, tipy na seriály anebo i zákulisí nepovedených spoluprací, to všechno jsou náměty, kterých se Dvornická s Malým ve svém podcastu dotýkají. Jedním z bonusových obsahů pro odběratele podcastu se staly i fotky nohou s tematickou pedikúrou. ,,Doufám, že fotky mých nohou berou naši podporovatelé s recesí, se kterou to bylo zamýšleno, “ dodává se smíchem Martin Malý.

Dalo by se říct, že název vašeho podcastu může u některých lidí vyvolávat kontroverzi. Proč tedy zrovna ,,Pod pantoflem“? 

Katarína Dvornická: Oba působíme jako tvůrci na sociálních sítích, nicméně každý z nás tvoří v úplně jiné sféře a vytváří jiný kontent. Při vymýšlení názvu podcastu jsme se proto snažili přijít na něco, co by nás spojovalo. Zároveň aby to nebylo nic dlouhého a ideálně i lehce zapamatovatelného. Martin nakonec přišel se současným jménem podcastu ,,Pod pantoflem“. I když jsem s tímto nápadem zpočátku úplně nesouhlasila, nakonec jsem ustoupila. Věřím, že lidé, kteří si náš podcast předplácí, berou název s nadhledem a humorem, jak byl zamýšlen.

Oba jste aktivními tvůrci na sociálních sítích a dalších platformách. Co vás vedlo k tomu, založit si ještě i podcast? Není toho už moc?

Martin Malý: Podcast je něco, co jsem si už delší dobu přál zrealizovat. Tenhle nápad odstartovaly naše společné Livestreamy na YouTube. Ty měly i pozitivní ohlas u našich sledujících, a tak jsme se nakonec rozhodli, že naše klasické povídání na streamech zkusíme převést do podoby podcastu.

Katarína Dvornická: Je pravda, že v poslední době toho máme víc a nestíháme to úplně tak, jak bychom si přáli. Podcastu jsme na začátku nastavili poměrně svižné tempo. Záhy jsme zjistili, že ne vždycky budeme schopni ho udržovat. Upřímně ale můžeme říct, že pro to děláme maximum.

Podcasty se dají zveřejňovat na mnoha různých platformách. Vy jste zvolili placenou bránu Herohero. Měli jste k tomu nějaké konkrétní důvody?

Martin Malý: Podcast jsme se rozhodli zveřejňovat jen za placenou bránou proto, abychom si z něj vytvořili takový ,,safespace“ pro nás a naše posluchače. Veškerý obsah, který na Herohero zveřejňujeme se drží v dost osobní rovině. A proto, kdybychom se rozhodli epizody zveřejňovat třeba na YouTube, museli bychom překopat celý koncept podcastu a být opatrnější na to, co a jak říkáme. Lidí, co nás nemají rádi, není málo a vždycky si najdou, do čeho rýpnout.

Katarína Dvornická: Díky poměrně komorní komunitě, kterou na Herohero máme se můžeme cítit o mnoho komfortněji v tom, co říkáme. Není tam potřeba dávat tolik ten filtr a s Martinem si můžeme v podstatě jen povídat, jako v kolektivu přátel.

Podcasty dost často mívají nějaká tématická zaměření. U vás je to co epizoda, to nové téma. Máte v plánu se tematicky nějak usadit? 

Katarína Dvornická: Epizody našeho podcastu spolu tematicky nesouvisí a nemáme to ani v plánu. Někdy je to víc o vztazích, někdy o seriálech a jindy se zase bavíme o aktuálním tématu, které podle nás stojí za to rozebrat. Rozhodně bych ale řekla, že všechny díly jsou dost velmi osobní, a to se nám líbí.  Do všeho přidáváme svůj vlastní pohled a snažíme se být co nejupřímnější. Jak už Martin říkal, vzali jsme si inspiraci hlavně z našich společných streamů. Tam lidi nejčastěji zajímají naše názory, updaty z našeho života a vlastně tak nějak všechno, co je zrovna napadlo. A přesně o tom je i Pod pantoflem. Jsme to zkrátka jen my dva, jak si spolu normálně povídáme.

Martin Malý: Nechceme si úplně svazovat ruce konkrétními tématy. Celkově ten podcast vnímáme hodně jako takový bonus pro ty naše podporovatele, kteří se o nás zajímají a chtějí s námi mít bližší kontakt. Je pravda, že ve chvíli, kdy bychom podcastu dali nějaké téma, mohli bychom získat větší publikum. O to nám ale úplně tak nejde, chceme se hlavně cítit dobře a zůstat u toho, aby nás to bavilo.

Předchází nahrávání epizod nějaká větší příprava? Psaní scénáře a podobně..

Katarína Dvornická: U epizody o tom, co jsme si odnesli z předchozích vztahů jsme si připravili osnovy. Jelikož jsme mluvili o vztazích s jinými lidmi, museli jsme si dopředu promyslet, co můžeme říct, abychom tím nikomu neublížili, anebo nebyli příliš konkrétní. Proto třeba tahle příprava trvala o něco déle. Obecně bychom ale nechtěli, aby se pro nás podcast stal nepříjemnou povinností, která má pravidla. S tím souvisí právě i ta dlouhá příprava, které se zatím snažíme vyhnout. Je to projekt, ve kterém bychom si rádi zanechali kreativní volnost. To je právě to, co nás na tom zatím nejvíc baví. Většina epizod proto funguje tak, že si jen sedneme, nadhodíme téma a začneme si povídat.

Martin Malý: Psaní scénáře a velká příprava je směr, kterým ten podcast tlačit určitě nechceme. Vznikla by z toho pak spíš taková nucená prezentace.  Je ale pravda, že některá témata, co v podcastu rozebíráme jsou hodně komplexní. To si pak před nahráváním musíme sednout a stanovit si pár bodů, kterých se budeme držet. Když si předem nedáme hranice, je snadné utéct myšlenkami úplně jinam. Jednou se nám dokonce i stalo, že po několika minutách jsme od témata odešli tak daleko, že jsme nahrávání museli zastavit a začít od znovu.

Mezi bonusový obsah, který na Herohero sdílíte se řadí i fotky nohou. Co jste těmito příspěvky zamýšleli?

Martin Malý: Tahle recese pramení zase z našich Livestreamů. V dnešní době Onlyfans je prodávání fotek nohou vlastně docela dobrá cesta k výdělku a tohle téma jsme nakousli právě i na jednom ze streamů na YouTube. Káťa přišla s nápadem, že by mi jednou za čas mohla dělat tematickou pedikúru a fotky mých nohou bychom pak zveřejňovali na Onlyfans. Když se mi to ale rozleželo v hlavě, došlo mi, že ne všichni by to mohli brát jako legraci. A tak náš účet na Onylfans zůstal nevyužitý a fotky mých nohou můžou vidět jen lidé na Hero hero. Ti to doufám, berou s humorem, tak jako my.

Katarína Dvornická: Mně se paradoxně nohy hrozně hnusí. Takže my si společně vždycky zajdeme na pedikúru a až pak se odhodlám Martinovi ty nohy nějak zkrášlit. Původně jsem si říkala, že nové fotky nohou budou přibývat každou chvilku. Měla jsem dokonce i v diáři vypsané jednotlivé národní dny, výročí a podobně. Pak mi ale došlo, že nejen že se to nedá stíhat, ale taky se mi do toho tak často nechce.

Co s podcastem plánujete do budoucna a na co se odběratelé Pod pantoflem můžou těšit dál?

Martin Malý: O tomhle jsme se asi nikdy pořádně nebavili. Máme pár věcí do budoucna, co by se nám líbili. Větší publikum je jednou z otázek, kterou eventuálně řešíme. Zatím se nám ale nechce opouštět ta osobní rovina, které se teď držíme.  Je někdy fajn mít v komunitě víc lidí, ale pro nás teď asi ne za tu cenu, kterou bychom zaplatili. Víc lidí znamená i větší riziko, že se najde někdo, komu se naše tvorba líbit nebude a rozhodne se ji hanit. Museli bychom být víc opatrní se slovy a ta radost a kreativita by pak už neměli tolik prostoru. Takovým největším bodem do budoucna, který bychom teď chtěli splnit je, vrátit se s podcastem zpátky k nějaké pravidelnosti. Budeme pro to dělat všechno a doufáme, že se to podaří.

Jaké byste dali tipy začínajícím podcastům? Je něco, co byste doporučili?

Katarína Dvornická: Pokud si člověk chce získat publikum, jsou určitě důležitá aktuální a zajímavá témata. K nim je ideální přidávat nejen fakta, ale i svůj osobní a upřímný názor. Pak je určitě důležité promo. Zveřejňovat kratší ústřižky například na Instagramu, nebo Tiktoku, nechat se sdílet dalšími lidmi a podobně. Celkově bych řekla, že pomáhá obsadit více platforem a ne, fixovat se jen na tu jednu primární.

Martin Malý: Já s Káťou určitě souhlasím. Za sebe bych ještě určitě doporučil, koupit si alespoň základní vybavení pro kvalitní zvuk. Dobré mikrofony se dnes už dají sehnat za přijatelnou cenu a pro posluchače kvalita zvuku udělá hodně.

Přidat komentář